Jednym z najstarszych zajęć człowieka było wytwarzanie ze sfermentowanych roślin napojów alkoholowych. Jednak w obecnych czasach, gdzie zasoby ropy naftowej kończą się, alkohol roślinny znalazł inne zastosowanie-stał się alternatywnym paliwem dla pojazdów mechanicznych.
Jednym z największych światowych producentów paliwa alkoholowego, które uzyskuje się z roślin jest Brazylia. Państwo to uruchomiło program który miał za zadanie przerobienia alkoholu na paliwo. W tym celu wykorzystywana była trzcina cukrowa, surowiec o niskiej wartości rynkowej, za to uprawiany na ogromną skalę. Nieważne czy wyprodukowana miał zostać trunek alkoholowy do spożycia czy paliwo napędzające samochód-wstępna obróbka wyglądała bardzo podobnie. Po zmieszaniu cukru z wodą i drożdżami poddawano fermentacji w dużych zbiornikach. Jak wiadomo po dłuższym czasie powstawał alkohol, który przypominał piwo lun wino. Jednak na paliwo potrzebny jest stuprocentowy spirytus, więc potrzebna jest destylacja. W tym ostatnim etapie, w wyniku którego uzyskuje się bezwodny alkohol jest bardzo energochłonny. W istocie zużywa się więcej energii przy produkcji tego paliwa niż się go dostarcza, jednak 80% sprzedawanych w tym kraju samochodów jeździ na wyprodukowanej w ten sposób mieszance lub czystym alkoholu.

Kategorie: Nauka